Visuele bijsluiter
Een alternatief op medicijn bijsluiters voor laaggeletterden en dyslecten
Al jaren erger ik mezelf aan de bijsluiters bij medicijnen. Vooral als je iets haalt voor hoofdpijn of een griepje bij de drogist. In mijn ogen zou het beter zijn als er snel duidelijk is wanneer je het medicijn wel of niet mag gebruiken en met wat en hoe vaak je het in moet nemen. Er zijn medicijnen die gevaarlijk voor je zijn als je alcohol hebt genuttigd of als je zwanger bent en dat kan toch maar beter meteen zichtbaar zijn in plaats van dat je moet gaan zoeken waar het in de bijsluiter staat of dat je daarvoor zelfs de gehele bijsluiter moet lezen.
Ik heb een standaard indeling gemaakt die je meteen ziet als je de bijsluiter pakt. Bovenaan de naam van het medicijn en wat de werkzame stofnaam is. Daarna een let op gedeelte met de belangrijkste mededelingen die je moet weten voordat je het medicijn gebruikt. Dit zijn dus altijd andere punten afhankelijk van het medicijn. Elk onderwerp of hoofdstuk heeft daaronder zijn eigen icoon en is daarom ook meteen terug te vinden in de bijsluiter. Dit werkt sneller als je toch wat meer informatie wilt lezen. Dit is weer op elke bijsluiter hetzelfde voor de herkenbaarheid. Het is zo ingedeeld dat de tekst ook vervangen kan worden in een andere taal.
Als het gebruik anders is dan een pil innemen is het ook mogelijk om een instructie in de bijsluiter te plaatsen in beeld in plaats van tekst. Hiervoor heb ik twee versies uitgewerkt, namelijk; een bruistablet en een neusspray.
Mocht de bijsluiter in een lade of doos terecht komen, los van de medicijnen, is het handig om in de bijsluiter terug te kunnen zien hoe de bijbehorende medicijnen eruit zien.